2023. március 4., szombat

 

A Bűbáj 2.: Kiábrándulva

 A Bűbáj 2.: Kiábrándulva 2022-ben bemutatásra kerülő amerikai vegyes technikájú filmvígjáték, amelyet Adam Shankman rendezett. A 2007-es Bűbáj című film folytatása. A főbb szerepekben Amy Adams, Patrick Dempsey, Maya Rudolph, Idina Menzel és James Marsden látható.

Bűbáj Újabb premier a Disney+-on: érkezik a Bűbáj 2 - Média - DigitalHungary –  Ahol a két világ találkozik. Az élet virtuális oldala!

 

Kritika

Történetünk főhősnője az előző filmből megismert Giselle, aki a mesevilág karaktereként csöppen bele a szürke hétköznapokba. Elkezd kiégni, s honvágya van a régi életét szeretné visszakapni, ahol még boldog volt, s egyetlen gondja volt a kisállatokkal való éneklés.

A férje sokat dolgozik, nagy (mármint a hölgyön)  a nyomás, hogy jól szerepeljen anyaként,  feleségként, s nőként, s még a nevelt lánya  Morgan pimasz lázadó tinédzserré vált, akinek nem lehet a kedvére tenni. A másik kisebbik csecsemő miatt is nagyon elfoglalt. Hozzá szokott, hogy a mese világban minden él és mozog s gondtalan az élete, itt meg már szembesülnie kell azzal, hogy a mézes mázos rózsaszín köd foszlani látszik, s valós problémák kezdik felütni a fejüket. Egyetlen menekülő útja lehet, hogy a hangos, zajos s hektikus belvárosból vidéki házba költöznek. Persze ott minden nehezebbé válik, a mostohalánya is idegesíti nevelő anyját, a helyiek sem fogadják be őt, a család veszekszik.

 Így mikor vendégségbe jönnek egy portálon keresztül az exe (királyfi Edward ) és  Nancy felesége s hoznak egy varázspálcát minden a feje tetejére kerül. Giselle azt kívánja, hogy bárcsak újra mese lenne az élete. Ezzel , mintha Pandora szelencéjét (minden rossz forrása mitológia) nyitná meg.

Az elején minden szép és jó, dalolnak, a mostohalány is kedves éneklő hajadonná válik. Ám Giselle személyisége a toronyóra ütésére eltorzul, s gonosszá válik. Amikor rájön, hogy nem tudja uralni saját akaratát, akkor vissza szívná az egész kívánságot, de nem lehetséges rögtön.

A történet szerint főhősnőnk személyiség zavarral kezd küzdeni, (nárcisztikus)vagy nevezzük skizofréniának, amikor a hangjai rossz tettekre sarkallják, emiatt nevelt lányát is kínozni kezdni. A lánya lesz hamupipőke, aki a harcol immár mentális beteg nevelő anyjával, aki hatalomra akar törni. (Szerintem durva egy ilyen témát gyermek meseként bemutatni, de ki tudja?)

Ezalatt Robert , hős akar lenni s próbál helytállni új szakmájában, a sárkányölésben, mely nem megy neki.

Voltaképp, az egész sztori a nők sorsáról , sikereiről meg viszálykodásáról szól, feminista, a férfiak el vannak nyomva benne, (talán a végén hősködnek).

Még Malvina a másik gonosz királynővel való párharca a kiemelkedő esemény a történet szempontjából, de őszintén, engem a film nem győzött meg. A problémákat is több esetben a macska, s Morgan a nevelt lány oldja meg. Vannak benne drámai fordulatok, látszik, sokat használtak speciális effekteket, de az első rész sikerét , nem kellet volna így beárnyékolni. Nem gyerekeknek való, hogy megértsék, milyenek ezek a mentális problémák. Bár az igaz, hogy nem egy klasszikus mese, mert a modern világ  problémái keverednek a mesével.

Persze a vége jól sül, el, de hogy, azt nézd meg!

Share:

0 Comments:

Megjegyzés küldése