Taylor Swift - Bejeweled kritika

 

A népszerű country-pop énekesnő legújabb klipjében kiparodizálja gyermekkorunk legmeghatározóbb meséjét a hamupipőkét zenei kisfilmjében. Az ő történetében cinderella nem a bálba megy, hanem Dita Von teesse burlescue táncosnőjévé válik. A nőt úgy mutatja be , mint a férfi számára alkotott szexuális tárgyat, aki ha nem kér a hercegből, akkor nem viheti semmire, nem tud másként boldogulni nem tud tovább tanulni, vagy dolgozni, csak sztriptíztáncosnőként. Ez elég elszomorító képet sugall a nők felé, azt üzenve, hogy férfi nélkül nem vagy képes jó munkát találni nélküle elveszel, de ha jól nézel ki, akkor lehetsz útszéli nő egy lebujban. A nők jogait eltiporta mondanivalójával, sőt védelmébe veszi a férfiakat, miszerint a nők romlottak, s ghostingolnak a férfiak a szentek. Pedig a férfiak is szoktak eltűnni, manipulálni a nőket, többször több vasat tartva a tűzben, nem figyelve a nők érzéseire. Látszik, hogy ez egy hímsoviniszta, férfi által kreált idealizált klip, melyben a nő a gonosz. Ezenkívül elrontotta Taylor s bemocskolta a gyermeki mesefilm karakterét Hamupipőt aki, most már sztriptíztáncosnőként lesz ismert, nem valódi mesehősként. Gúny és irónia céltáblájának tette ki az. Értem, hogy ő így éli meg, hogy a show bizniszben ledér nőnek kell lenni másképp nem keresi meg a kenyérre valót, de miért kellett egy tündérmesét széttépni?

Egyébként a dal elmegy, esztétikus kreatív a képi jelenetek polgárpukkasztóak néha, látszik, hogy swarowski reklám is meg van benne, rengeteg a speciális effekt, de mégis az üzenete nem fog tetszeni a feministáknak sem. Egyértelműen a férfiak pártjára ált, s megalázta a női nemet, hogy többre nem vagyunk képesek.

Másodszori megnézésre, van egyfajta újszerű megközelítés, s így legalább Dita Von Tesse (burlescue sztár, ikon) -nak is teljesült régi álma színésznőként megjelenhetett. (Hisz régen sokat álmodozott arról, hogy hasonlóan sikeres színésznő lesz vagy táncos, mint Marilyn Monroe.

Taylor-t meg láthattuk most már egy kicsit vadabb énjével, s kitombolhatta magát, s tükröt mutathatott a show-biznisz világáról a társadalomnak. Ha meg nem akarunk előítéletesek lenni, s modern felfogásúak vagyunk, ha hamupipőkének nincsen végzettsége, de felfedezik más képességeit, s nem tetszett neki a herceg, járhatja a maga útját, ebben a furcsa mesében, ahol minden lehetséges.

 

0 Comments:

Megjegyzés küldése